AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Mirikina Azaraova bolivijská
  • Latinský název
  • Aotus azarae boliviensis

Známé také jako

  • mirikina bolivijská
  • mirikina noční bolivijská

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Nadrád:placentálové
Řád:primáti
Podřád:vyšší primáti
Čeleď:mirikinovití
Rod:mirikina
Druh:mirikina azaraova
Poddruh:mirikina azaraova bolivijská

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 24 do 32 cm
  • Hmotnost:
  • od 0,8 do 1,2 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • od 150 do 153 dnů
  • Počet mláďat:
  • 1

Facebook

Mirikina Azaraova bolivijská

Mirikina Azaraova bolivijská
(Aotus azarae boliviensis)

Popis zvířete

Mirikina bolivijská je poddruhem Mirikiny Azaraové. Vyskytuje se na území Severní Bolívie a Paraguay. Obývá pralesní oblasti. Žije v párech, mláďata se s rodiči potulují až do dospělosti. Aktivní je výhradně v noci, přímé sluneční světlo ji způsobuje potíže.

Rodí jedno mládě po 150 - 153 dnech březosti. Nejprve mládě nosí samice, teprve později je předává samci, který je nosí až do 4 - 5 měsíců.
Způsob života:

Mirikiny jsou jediní zástupci vyšších primátů, kteří jsou aktivní v noci.

V kterých českých ZOO je k vidění
Podobná zvířata: