AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Momot černolící
  • Latinský název
  • Momotus momota

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:srostloprstí
Čeleď:momotovití
Rod:momot
Druh:momot černolící

Váhy a míry

  • Délka:
  • 39 cm

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Momot černolící

Momot černolící
(Momotus momota)

Popis zvířete

Momot černolící (Momotus momota), známý též pod názvem pilan černolící, je pták z čeledi momotovitých. Dorůstá asi 39 cm, samci jsou přitom o něco větší než samice. Svrchu je zelený s modrým zbarvením spodní poloviny rýdovacích per, spodinu těla má v závislosti na poddruhu zelenou nebo oranžovo-hnědou. S výjimkou poddruhu M. m. coeruliceps má také modré zbarvení na hlavě a černou skvrnu na temeni (kterou uvedený poddruh postrádá). Tmavého zbavení jsou také líce a zobák. Nejvýraznějším znakem momota černolícího je však jeho ocas, jehož střední pera jsou prodloužená a na konci mají výraznou vlaječku. Žije v lesích Střední Ameriky, severní a střední části Jižní Ameriky a na Trinidadu a Tobagu. Živí se hmyzem, ještěrkami, pavouky a jinými malými živočichy, požírá též různé plody. Na kořist přitom číhá z vyvýšeného místa. Hnízdí v norách vyhloubených v kolmých svazích, kam klade 3-4 vejce.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění
Podobná zvířata: