AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Monarcha stěhovavý
  • Latinský název
  • Danaus plexippus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:členovci
Podkmen:šestinozí
Třída:hmyz
Řád:motýli
Čeleď:babočkovití
Rod:danaus
Druh:monarcha stěhovavý

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Monarcha stěhovavý

Monarcha stěhovavý
(Danaus plexippus)

Popis zvířete

Monarcha stěhovavý (Danaus plexippus, Carolus Linnaeus, 1758) je denní motýl z čeledi babočkovitých. Je známý svou každoroční poutí do středního Mexika v obrovských hejnech, kde přežívá zimu a na jaře se opět vrací do svých líhnišť v Kanadě. V Kanadě potom obrovská hejna sedají na stromy, na kameny a všude kolem. Stromy jsou celé obsypané motýly a je těžko rozeznat co je strom a co je motýl (pokud se motýli nijak zvlášť nepohybují).

V Mexiku byla lokalita přezimování tohoto motýla vyhlášena biosferickou rezervací "Reserva de la Biosfera de la Mariposa Monarca". Rozkládá se na pomezí mexických států México a Michoacán, má rozlohu 56 000 ha a v roce 2008 byla zapsána na seznam světového dědictví.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii