AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Morčák velký
  • Latinský název
  • Mergus merganser

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:vrubozobí
Čeleď:kachnovití
Rod:morčák
Druh:morčák velký

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 58 do 80 cm
  • Rozpětí křídel:
  • 100 cm
  • Hmotnost:
  • od 1100 do 2000 g

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Morčák velký

Morčák velký
(Mergus merganser)

Popis zvířete

Morčák velký (Mergus merganser) je velký vrubozobý pták z čeledi kachnovití s rozsáhlým areálem rozšíření. Hojně se vyskytuje na velkém území Evropy, Asie a Severní Ameriky.

Popis

-Délka těla: 58 - 80 cm
-Rozpětí křídel: 100 cm
-Hmotnost: 1100 - 2000 g

Morčák velký je o něco větší než kachna divoká. Má dlouhé tělo, velkou hlavu a tenký, na konci zahnutý zobák s pilovitými okraji pro lepší uchopení kořisti.

Ve svatebním šatě má samec lesklou, tmavě zelenou hlavu, šedozelený hřbet, sněhově bílé boky a červené končetiny a zobák.

Samice není zdaleka tak výrazně zbarvena, ale i přesto působí půvabným dojmem hlavně díky odstávajícím perům v týle, které nejsou u samce tak nápadné. Je celá šedá s hnědou hlavou a stejně jako samec má červený zobák a končetiny. Po zbytek roku jsou obě pohlaví zbarvena stejně.

Chování

Morčáka velkého nalezneme na jezerech a pomalu tekoucích řekách, velice často bývá chován jako okrasný pták v parkových jezírcích. Je částečně tažný, jedinci ze severoevropských oblastí na zimu migrují do střední a jižní Evropy, kde se zdržují od listopadu do března.

Mimo období rozmnožování se nijak neozývá, tokající samec však vydává hluboké „kerr kerr“.

Morčák je skvěle přizpůsoben k lovu ryb, dokáže poměrně rychle plavat i v 3 metrových hloubkách a k jejich lepšímu uchopení má skvěle přizpůsobený zobák (viz popis). Jeho potravou se občas stávají i jiní vodní živočichové, nejčastěji měkkýši, korýši nebo slávky; pro mláďata je hlavní složkou potravy vodní hmyz.

Hnízdí od dubna do května a nejčastěji zahnizďuje v dutinách stromů, pod loděnicemi, na skalách nebo ve velkých dřevěných budkách. Ročně klade 6 až 17 vajec, na kterých sedí po dobu 30 - 35 dní. Mláďata opouštějí hnízdo po 24 - 48 dnech života a plně se osamostatňují ve věku 60 - 70 dní.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění