AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Moták stepní
  • Latinský název
  • Circus macrourus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dravci
Čeleď:jestřábovití
Rod:moták
Druh:moták stepní

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 40 do 48 cm

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Moták stepní

Moták stepní
(Circus macrourus)

Popis zvířete

Moták stepní (Circus macrourus) je středně velký dravý pták z čeledi jestřábovitých.

Moták stepní dorůstá 40 – 48 cm. Samec je svrchu zbarven převážně šedě s tmavými konci křídel a ze spodní strany čistě bíle. Samice je nenápadně hnědá se světlejší spodinou těla.

Hnízdí na jihu východní Evropy a střední Asie a zimuje převážně v Africe, Indii a v jihovýchodní Asii. Vzácně zalétá také do západní Evropy a na Britské ostrovy. Obývá otevřené krajiny, nejčastěji stepi, bažiny, mokřiny a vřesoviště, loví i na polích.

Živí se malými savci, ještěrkami a menšími druhy ptáků. Při pátrání po potravě létá těsně nad zemí. Do hnízda, které mu poskytuje hromada trávy, klade 4 - 6 světlých vajec, na kterých sedí po dobu 30 dnů pouze samice, samec se účastní až na péči o vylíhlá mláďata.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii