AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Muréna obecná
  • Latinský název
  • Muraena helena

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:paprskoploutví
Řád:holobřiší
Čeleď:murénovití
Rod:muréna
Druh:muréna obecná

Váhy a míry

  • Délka:
  • 1,5 m
  • Hmotnost:
  • 14 kg

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Muréna obecná

Muréna obecná
(Muraena helena)

Popis zvířete

Muréna obecná (Muraena helena Linnaeus, 1758) je druh mořské dravé ryby z čeledi murénovitých s typickým hadovitým tělem, které může dorůstat až délky 150 cm o hmotnosti až 14 kg. Muréna obecná se nejčastěji vyskytuje v oblasti Středozemního moře, ale je možné ji potkat v oblasti rozprostírající se od Senegalu, přes Azory, Kanárské ostrovy až po Britské ostrovy.

Muréna obecná je pro člověka nebezpečná ryba, která ho může v ohrožení napadnout a bolestivě pokousat. Jsou známy ale i případy, kdy muréna zaútočila bez vyprovokování. Dříve se věřilo, že její zuby jsou jedovaté, ale nověji se uvádí, že jed neobsahují.

Popis

Muréna obecná má podlouhlé úzké tělo, které je velmi podobné hadům. V přední části se nachází hlava s tlamou plnou ostrých zubů, která se táhne až pod oči. Na vrcholku hlavy se nachází dvě malé oči, za kterými jsou umístěny žaberní otvory. Oproti ostatním rybám nemá muréna velké ploutve. Částečně ale splývají s tělem, čímž vzniká lem kolem celého těla.

Muréna využívá částečně kamufláž, proto je její tělo zbarveno jako okolní skály. Nejčastěji má tělo barvu hnědou, či tmavě šedou, na kterém se nachází malé žlutobílé skvrny, které se směrem k ocasu ztrácí. Povrch těla je kluzký a bez šupin.
Muréna obecná je příbuzná s Muraena augusti a murénou černoskvrnnou.

Výskyt

Muréna obecná obývá převážně hloubky od 15 do 50 metrů (jiné zdroje uvádějí až hloubku 100 m). Obývá oblasti subtropického pásu vymezeného přibližně 13 až 52° severní šířky a 32 až 36° západní délky, což odpovídá oblasti východního Atlantiku a přilehlým mořím. Jedná se o teritoriální rybu, která se zdržuje převážně na jednom území.

Potrava

Muréna se živí převážně menšími živočichy v podobě korýšů, ryb, či sépií, které loví částečně schovaná ve skalnatých dutinách, vracích převážně v noci. Z těchto míst kouká přibližně 1/3 až 1/2 jejího těla a pokud se kořist přiblíží do její blízkosti, střelhbitě vyletí a chňapne po kořisti. Vlivem sady ostrých zubů uchopí kořist velmi pevně a ta již nemůže uniknout.

Rozmnožování

Muréna je dimorfní ryba. Rozmnožuje se převážně v zimním období, kdy jedinci plavou do oblastí s mělčí vodou. Zde se ryby vytřou a nechají volně plavat jikry ve vodě, které je následně vlivem mořských proudů unáší do okolí. Přesný mechanismus jejího rozmnožování ale není znám. Předpokládá se, že jedna samice vypustí okolo 60 000 jiker.

Hospodářský význam

Muréna je lovena převážně sportovními potápěči pomocí harpuny jako trofej, či na kousky rybího masa, které se používá jako návnada pro sportovní rybaření. Její maso není příliš ceněno a jedná se o levnou rybu, která se dá upravovat vařením, pečením, či grilováním. Vyjma lovení se murény často chovají jako dekorační ryby ve větších akváriích, či v zábavních oceániích. Její kůže se občas používá pro výrobu kožených předmětů.






Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii