AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Mýval severní
  • Latinský název
  • Procyon lotor

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:medvídkovití
Rod:mýval
Druh:mýval severní

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 41 do 72 cm
  • Hmotnost:
  • od 3,6 do 9 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • 65 dnů
  • Počet mláďat:
  • 2-5
  • Délka života:
  • od 1,8 do 20 roky

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Mýval severní

Mýval severní
(Procyon lotor)

Popis zvířete

Mýval severní (Procyon lotor), lidově také medvídek mýval, je středně velký savec obývající původně Severní Ameriku. Člověkem byl však zavlečen i do jiných částí světa, například do Evropy, Japonska nebo na Kavkaz. Jeho přirozeným biotopem jsou listnaté a smíšené lesy, ale díky jeho přizpůsobivosti dnes zcela běžně obývá i města, kde je často považován za vážného škůdce. Mýval často vyhledává skrýše v podobě nory nebo v zastavěné oblasti komíny. Obzvlášť v komíně se stává problémovým domácím mazlíčkem, kde si dělá pelech a utváří si velice rozmanitý příbytek.

S velikostí 41 – 72 cm a hmotností mezi 3,6 – 9 kg je mýval největším zástupcem čeledi medvídkovití. Celý je porostlý hustou, šedou srstí, mezi jeho charakteristické znaky patří výrazná černá obličejová maska a tmavě pruhovaný ocas. Patří mezi všežravce a obvykle je aktivní v noci; jeho strava je z 40 % tvořena bezobratlovci, 33 % zaujímá rostlinná složka a zbývajících 27 % obratlovci.

V minulosti byl mýval severní považován za samostatně žijící šelmu, dnes je však známo, že žije ve skupinách. Po přibližně 65 dnech březosti samice rodí 2 – 5 mláďat, o které pečuje až do konce podzimu. Ačkoli se v zajetí může dožít i více jak 20 let, ve volné přírodě činí jeho průměrná délka života 1,8 – 3,1 let (podle místních podmínek, jako např. klima nebo i intenzita dopravy).



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění