AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Nestor kea
  • Latinský název
  • Nestor notabilis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:papoušci
Rod:nestor
Druh:nestor kea

Váhy a míry

  • Délka:
  • 48 cm
  • Hmotnost:
  • 1 kg

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Nestor kea

Nestor kea
(Nestor notabilis)

Popis zvířete

Nestor kea (Nestor notabilis) je velký papoušek obývající lesnaté horské oblasti Jižního ostrova Nového Zélandu. Dorůstá průměrně 48 cm a jeho hmotnost se pohybuje kolem 1 kg. Je téměř celý olivově zelený s velkým, úzkým, zakřiveným, hnědo-šedým zobákem.

Je všežravý, požírá zejména kořeny, zelené části rostlin, bobule, nektar, hmyz, malé ptáky a savce a mršiny. Občas napadá i mladé nebo nemocné ovce, díky čemuž byl dlouho ze strany člověka pronásledován a vybíjen. Od roku 1986 se proto stal přísně chráněným druhem.

Hnízdí zejména na zemi pod kořeny stromů nebo ve skalních trhlinách. K hnízdu jako takovému přitom vede 1-6 m dlouhá chodba, na jejímž konci se nachází velká hnízdní komora vystlaná lišejníky, mechem, kapradinami a měkkým dřevem. Samice začínají hnízdit již během ledna a celé hnízdní období končí v červenci. V jedné snůšce přitom bývají 2-4 bílá vejce, na kterých sedí po dobu asi 21 dnů.

Nestor kea je známý také pro svou inteligenci a zvídavost, často zaletuje i do těsné blízkosti lidských obydlí nebo na parkoviště, kde pátrá po zbytcích potravy.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění