AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Nesyt bílý
  • Latinský název
  • Mycteria cinerea

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:brodiví
Čeleď:čápovití
Druh:nesyt bílý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 92 do 97 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 70 do 100 cm
  • Hmotnost:
  • od 2 do 3 kg

Stav ohrožení

  • Ohrožen
  • Populace:
  • 5000 ks

Facebook

Nesyt bílý

Nesyt bílý
(Mycteria cinerea)

Popis zvířete

Nesyt bílý (Mycteria cinerea) se vyskytuje v Kambodži, Malajsii a Indonésii. Obývá mořské pobřeží v místech, kde se nalézají přílivově zaplavované bažiny a mangrovové porosty.

Nesyt bílý je velký pták, který je blízkým příbuzným našich čápů. Jeho druhové jméno se odvíjí od bílého zbarvení peří, které pokrývá téměř celé tělo. Jedinými výjimkami jsou červená hlava a nohy, žlutý zobák a černé koncové letky.

Jako společenští tvorové žijí nesyti v menších hejnech často i s jinými druhy vodních ptáků, například volavkami nebo marabu indomalajskými. V potravě nesytů bílých převládají typické ryby asijských pobřežních močálů - lezci, kteří mohou žít delší dobu mimo vodu, neboť si udržují v žaberních dutinách vlhkost.

Rozmnožování

Nesyt bílý hnízdí ve velkých často i vícedruhových koloniích. Vrchol rozmnožovací sezóny připadá zpravidla na suché období roku. Po předcházejícím období dešťů je totiž všude dostatek hlavní potravy - ryb. Hnízda jsou umístěna na stromech, nejčastěji ve výškách 6 až 12 metrů. Délka inkubace je 27 - 30 dní. Samice snáší 1 - 4 vejce. Péči o vejce i o mláďata mají oba rodiče spravedlivě rozdělenou. Mladí nesyti začínají létat zhruba ve věku šesti týdnů.

Ohrožení

Nesyt bílý patří mezi nejohroženější druhy brodivých ptáků. Ve volné přírodě přežívá posledních zhruba 5.000 jedinců. Největší ohrožení představuje mizení mangrovových porostů, sběr vajec a lov mláďat i dospělých ptáků.

V kterých českých ZOO je k vidění