AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Nesyt indický
  • Latinský název
  • Mycteria leucocephala

Známé také jako

  • nesyt indomalajský

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:brodiví
Čeleď:čápovití
Druh:nesyt indický

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 93 do 102 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 150 do 160 cm
  • Hmotnost:
  • od 2 do 3,5 kg

Biologická data

  • Délka života:
  • do 28 roky

Facebook

Nesyt indický

Nesyt indický
(Mycteria leucocephala)

Popis zvířete

Nesyt indický (Mycteria leucocephala) se vyskytuje na území jižní a jihovýchodní Asie
Žije v nížinných sladkovodních mokřadech tropické jižní a jihovýchodní Asie. Přednost dává mělkým vodním plochám, v nichž vodní sloupec dosahuje hloubky maximálně 25 cm.

Nesyt indomalajský je velký brodivý pták patřící mezi čápy. Jeho typickými znaky jsou dlouhý, žlutý a mírně zahnutý zobák, převážně bílé peří s černými a růžovými skvrnami a červená hlava i nohy. Mezi čápy celkem rozlišujeme čtyři druhy nesytů, přičemž nesyt indomalajský je z celé čtveřice nejpestřejší.

Jako společenští tvorové žijí nesyti v menších hejnech často i s jinými druhy vodních ptáků.

V potravě nesytů indomalajských jsou zastoupeny hlavně drobné ryby. S pootevřeným ponořeným zobákem procházejí vodou a snaží se svou kořist „nahmatat“. Jakmile ucítí rybu, jejich zobák v mžiku sklapne. Vedle ryb loví žáby a občas také hady.

Nesyt indomalajský sice patří mezi nejpočetnější zástupce asijských čápů, v posledních letech ovšem dochází k významnému poklesu jeho početnosti. Na vině je především lov, vysoušení mokřadů a znečišťování prostředí.

Rozmnožování

Nesyt indomalajský hnízdí ve velkých často i vícedruhových koloniích. Hnízda jsou umístěna na stromech. Délka inkubace je 27 - 30 dní. Samice snáší 2 - 5 vajec. Péči o vejce i o mláďata mají oba rodiče spravedlivě rozdělenou. Mladí nesyti opuštějí hnízdo zhruba ve věku dvou měsíců.

V kterých českých ZOO je k vidění