AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Nody bělavý
  • Latinský název
  • Procelsterna albivitta

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Čeleď:rybákovití
Rod:nody
Druh:nody bělavý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 28 do 31 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 46 do 60 cm

Facebook

Nody bělavý

Nody bělavý
(Procelsterna albivitta)

Popis zvířete

Nody bělavý (Procelsterna albivitta) je malý tichooceánský druh rybáka, dříve považovaný za poddruh nebo dokonce světlou formu nodyho šedého (Procelsterna cerulea).

Popis

Menší druh rybáka (délka 28-31 cm, rozpětí křídel 46-60 cm), s šedým hřbetem, tmavošedými křídly a ocasem a světle šedou až bělavou hlavou a spodinou. Spodní křídlení krovky jsou na rozdíl od příbuzného nodyho šedého bílé nebo velmi světlé. Úzký kroužek kolem oka je v přední části černý; nohy černohnědé, zobák černý. Mladí ptáci jsou na hřbetu hnědaví.

Rozšíření

Nody bělavý hnízdí ve třech poddruzích v subtropických a mírných vodách Tichého oceánu:

- P. a. albivitta hnízdí na ostrovech Lord Howe, Norfolk, Kermadec a Tonga

- P. a. skottsbergii hnízdí na ostrovech Henderson, Velikonočním a Sala y Goméz

- P. a. imitatrix hnízdí na ostrovech San Ambrosio a San Félix u pobřeží Chile

Po vyhnízdění se rozptylují v okolí ostrovů, jen zřídka zalétnou až k pevnině (nehojně na severním Novém Zélandu, výjimečně také ve východní Austrálii.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii