AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Nody obecný
  • Latinský název
  • Anous stolidus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Čeleď:rybákovití
Rod:nody
Druh:nody obecný

Facebook

Nody obecný

Nody obecný
(Anous stolidus)

Popis zvířete

Nody obecný (Anous stolidus), známý také pod názvem nody hnědý, je mořský pták z čeledi rybákovitých, největší druh nodyho.

Je převážně tmavě hnědý s dlouhým ocasem a zobákem, má výrazný bílý proužek kolem dolní poloviny oka a světlé opeření na temeni. Obě pohlaví se přitom zbarvením nijak neliší.

Nody obecný má rozsáhlý areál rozšíření, obývá totiž všechny tropické oceány. Žije často ve velice početných hejnech, požírá zejména ryby a hnízdí nejčastěji na útesech a nízkých stromech a keřích, méně častěji i na zemi. Samice během hnízdní sezóny klade pouze 1 vejce.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii