AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Nody šedý
  • Latinský název
  • Procelsterna cerulea

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Čeleď:rybákovití
Rod:nody
Druh:nody šedý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 25 do 28 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 46 do 60 cm

Facebook

Nody šedý

Nody šedý
(Procelsterna cerulea)

Popis zvířete

Nody šedý (Procelsterna cerulea) je malý tichooceánský druh rybáka, dříve spojovaný s nodym bělavým (Procelsterna albivitta), který také býval považován za jeho světlou formu.

Popis

Menší druh rybáka (délka 25-28 cm, rozpětí křídel 46-60 cm), celý šedě zbarvený, jen s o něco světlejší spodinou těla, bílou skvrnou za okem a tmavou skvrnkou před okem. Nohy a zobák jsou černé.

Rozšíření

Nody šedý hnízdí v pěti poddruzích v tropických vodách Tichého oceánu:

- P. c. saxatilis hnízdí od ostrova Marcus a severních Marshallových ostrovů na východ po severozápadní Havajské ostrovy

- P. c. nebouxi hnízdí od souostroví Tuvalu na východ po ostrov Phoenix a na jih po Fidži a Západní Samou

- P. c. cerulea hnízdí na Vánočním ostrově, ostrovech Line a Markézách

- P. c. teretirostris hnízdí na ostrovech Tuamotu, ptáci patřící zřejmě k této rase také na Cookových ostrovech, Jižních ostrovech a Společenských ostrovech ve Francouzské Polynésii

- P. c. murphyi hnízdí na ostrově Gambier

Po vyhnízdění se zdržují v blízkosti kolonií.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii