AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Norek evropský
  • Latinský název
  • Mustela lutreola

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:lasicovití
Rod:norek
Druh:norek evropský

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 28 do 43 cm
  • Hmotnost:
  • od 600 do 900 g

Biologická data

  • Počet mláďat:
  • 4 - 6

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Norek evropský

Norek evropský
(Mustela lutreola)

Popis zvířete

Norek evropský (Mustela lutreola) je středně velký zástupce čeledi lasicovitých obývající evropské lesy v části Španělska, Francie, Rumunska, Ukrajiny, Estonska a Ruska. V Česku vyhynul už koncem 19. století.

Výskyt

Dříve žil na většině Evropy. V Čechách byl poslední norek zastřelen v roce 1896 u Jindřichova Hradce a uložen do sbírek Národního muzea. Mnohde jej nahradil norek americký.

Stavba těla

Má čokoládově hnědou srst s bílou tlamou a čenichem. Samec váží kolem 900 g a měří 28-43 cm, samice měří 30-40 cm a váží kolem 600 g.

Způsob života

Norek evropský je samotář, který si hloubí nory poblíž vody. Je teritoriální a své území, které může být velké i 4 km, si značkuje pomocí pachů. Je to typický masožravec, který loví ryby, králíky, zajíce a vodní ptáky.

Rozmnožování

Během období rozmnožování, které trvá od února do března, samci opouštějí svá doupata a vydávají se na mnohdy dlouhé výpravy, při kterých hledají partnerku. Samci i samice se páří hned s několika zástupci opačného pohlaví. Samice rodí 4 až 6 holých a slepých mláďat, která jsou odstavena ve věku 8 až 10 týdnů.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění