AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Norník rudý
  • Latinský název
  • Myodes glareolus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:hlodavci
Podřád:myšovci
Čeleď:hrabošovití
Rod:norník
Druh:norník rudý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 7 do 13,5 cm
  • Délka ocasu:
  • od 7 do 11 cm
  • Hmotnost:
  • od 10 do 36 g

Facebook

Norník rudý

Norník rudý
(Myodes glareolus)

Popis zvířete

Norník rudý (Myodes glareolus), dříve však též hraboš rudý nebo lesní, je jediný norník žijící na území ČR. Je rozšířen od západní Evropy až do severní Asie, vyskytuje se ovšem i na Islandu.

Vzhled

Má typický tupý čenich. Barva srsti na horní části těla je velmi variabilní, žlutohnědá, rudohnědá i hnědá. Boky jsou šedé a zadek šedobílý, nohy mají bílou barvu. Na konci ocasu má slabý chomáček srsti. Dorůstá velikosti 7 - 13,5 cm a ocas má dlouhý 7 - 11 cm. Jejich obvyklá hmotnost se pohybuje mezi 10 - 36 gramy. Norníci se však velikostí a váhou velmi liší, v některých regionech jsou v porovnání s jinými oblastmi dvakrát tak dlouzí a jejich hmotnost je třikrát větší. Oproti myším mají drobnější oči a ocásek.

Způsob života

V přírodě se dožívá nanejvýš dvou let. Je typickým obyvatelem lesů. Norník je aktivní ve dne i v noci a není těžké se s ním setkat. Živí se velmi rozmanitou potravou, od hub a mechů po semena, pupeny, hmyz a ptačí vejce. Hnízdo si staví v podzemním doupěti, v houští, v pařezech a pahýlech stromů.

Chování

Zajímavostí je, že mláďata norníků volající matku vydávají speciální ultratóny, které lidské ucho neslyší.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

Podobná zvířata: