AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Nosál bělohubý
  • Latinský název
  • Nasua narica

Známé také jako

  • nosál bělonosý
  • nosál běloústý
  • nosál ostrovní

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Podtřída:placentálové
Řád:šelmy
Čeleď:medvídkovití
Rod:nosál
Druh:nosál bělohubý

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • od 45 do 70 cm
  • Délka ocasu:
  • od 50 do 60 cm
  • Hmotnost:
  • 4,5 kg

Facebook

Nosál bělohubý

Nosál bělohubý
(Nasua narica)

Popis zvířete

Nosáli se vyznačují dlouhým, silně pohyblivým čenichem. Je protažen v malý chobot a zvíře jej může otočit na kteroukoliv stranu v úhlu až 45 stupňů. Nosál strčí nos do každé štěrbiny a všude hledá něco k snědku.

Tato zvířata žijí ve velkých společnostech, není vzácnost potkat tlupu čítající několik stovek jedinců. Členové tlupy navzájem spolupracují a je nutno říci, že mezi nimi vládne pevný řád a organizace. Pokusy dokonce prokázaly, že nosáli jsou schopní řešit i značne složité úkoly a že jejich jednání má překvapivou logiku.

Domovem nosála bělohubého jsou lesy jižní části Severní Ameriky, až do Kolumbie. Nosáli jsou denní zvířata; jsou tedy v celé čeledi vyjímkou V době rozmnožování často vypukají mezi samci kruté boje o přízeň samic.