AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Nosorožec tuponosý
  • Latinský název
  • Ceratotherium simum

Známé také jako

  • nosorožec bílý
  • nosorožec bělorohý
  • nosorožec tuporohý
  • nosorožec širokohubý

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:lichokopytníci
Čeleď:nosorožcovití
Rod:nosorožec
Druh:nosorožec tuponosý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 3,7 do 4 m
  • Délka ocasu:
  • 70 cm
  • Hmotnost:
  • 2,3 t

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Nosorožec tuponosý

Nosorožec tuponosý
(Ceratotherium simum)

Poddruhy Popis zvířete

Nosorožec tuponosý, jinak je také nazývám nosorožec bílý, nosorožec bělorohý, nosorožec tuporohý, nosorožec širokohubý (Ceratotherium simum) je africký zástupce z čeledi nosorožcovitých. Jižní poddruh je nejrozšířenější ze všech nosorožců (8500 jedinců).

Avšak jeho severní poddruh je kriticky ohrožen a podle informací z roku 2008 ve volné přírodě vyhynulý. Podle pozorování z ledna roku 2010 by se však ve volné přírodě v Súdánu mohlo vyskytovat ještě několik jedinců, které potřebují zoologové získat pro rozmnožení čtyř nosorožců dodaných do Afriky ze ZOO ve Dvoře Králové.

Tento druh nosorožce je hned po slonu druhým největším suchozemským savcem. Na délku má 3,7 - 4 m (ocásek až 70 cm) a vážit může až 2,3 tuny. Pro nosorožce tuponosého je rozlišovacím znakem typická široká tlama s rovným horním pyskem. Má dva rohy, dolní roh může být dlouhý dokonce až 1 m, zatímco horní roh je spíše zakrnělý. Vyznačuje se také tím, že mu na zádech sedí malí ptáčci, kteří mu pomáhají zbavit se otravného hmyzu.

Vyhledává rovinatou travnatou krajinu s dostatkem vody. Při přesunech k napajedlům se pohybuje po stálých vyšlapaných cestách. Za velkých veder odpočívá ve stínu a pohybuje se více v noci.

Areál rozšíření

Žije v Africe, stejně jako nosorožec dvourohý. Vyskytuje se v přírodních rezervacích. Březost (gravidita) trvá u nosorožců téměř 500 dní a není vizuálně pozorovatelná.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii