AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Nyala horská
  • Latinský název
  • Tragelaphus buxtoni

Známé také jako

  • nyala Buxtonova

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:sudokopytníci
Čeleď:turovití
Druh:nyala horská

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • od 120 do 130 cm
  • Délka:
  • od 240 do 260 cm
  • Hmotnost:
  • od 180 do 300 kg

Biologická data

  • Počet mláďat:
  • 1

Facebook

Nyala horská

Nyala horská
(Tragelaphus buxtoni)

Popis zvířete

Nyala horská (Tragelaphus buxtoni) se vyskytuje velmi vzácně a to výhradně v pohořích jižní Etiopie (Arussi, Wellega, Bali). Je příbuzná nyaly nížinné ale vzhledem se podobá spíše kudu velkému. Samice bývají o něco menší než samci, kteří dosahují délky až 260 cm a kohoutkové výšky 130 cm. Rohy samců mohou dosáhnout délky až 118 cm.

Nyala horská je ohroženým druhem, ve volné přírodě žije asi 2500 kusů. Většinou žijí v menších skupinkách čítajících pět až deset jedinců. Staří samci žijí samotářsky.