AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Obdurodon insignis
  • Latinský název
  • Obdurodon insignis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:ptakořitní
Podřád:ptakopyskové
Čeleď:ptakopyskovití
Druh:obdurodon insignis

Stav ohrožení

  • Vyhynulý

Facebook

Obdurodon insignis

Obdurodon insignis
(Obdurodon insignis)

Popis zvířete

Obdurodon insignis je druhem prehistorického ptakopyska rodu Obdurodon, který se vyskytoval v Austrálie v svrchním oligocénu (před 33 – 22,5 miliony let).

První nález tohoto ptakopyska byl uskutečněn roku 1975 Mikem O. Woodburnem a Dickem H. Tedfordem ve formaci Etudunna v poušti Tirari, ležící v Jižní Austrálii. Holotypem je spodní stolička, která je uložena v South Australia's Museum v Adelaide. Zub má šest kořenů. Na stejném nalezišti byl také nalezen molár M2 se čtyřmi kořeny a fragmenty čelisti a pánve. U Obdurodona byl zjištěn, oproti jeho předkovi s názvem Steropodon galmani, navíc jeden špičák (NC1). Oproti druhu Obdurodon dicksoni musel mít Obdurodon insignis relativně menší zobák.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii