AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Ocelot stromový
  • Latinský název
  • Leopardus tigrinus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:kočkovití
Rod:ocelot
Druh:ocelot stromový

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 40 do 50 cm
  • Délka ocasu:
  • od 30 do 40 cm
  • Hmotnost:
  • od 2 do 3 kg

Facebook

Ocelot stromový

Ocelot stromový
(Leopardus tigrinus)

Popis zvířete

Ocelot stromový (Leopardus tigrinus) je druh ocelota, blízký příbuzný ocelota velkého a dlouhoocasého.

Vyskytuje se v tropických deštných pralesích Střední a Jižní Ameriky. Je to noční tvor, který loví drobné obratlovce, především hlodavce a ptáky. Dorůstá délky 40 až 50 cm a ocas měří 30 až 40 cm. Je o málo větší než kočka domácí, ale váží méně než kočka domácí: 2 – 3 kg.

Zoologická zahrada Praha vede jeho evropskou plemennou knihu.

Poddruhy

V současné době uznávané poddruhy jsou:

- Leopardus tigrinus tigrinus (Schreber, 1775 ), východní Venezuela, Guyana, severovýchodní Brazílie

- Leopardus tigrinus guttulus, střední a jižní Brazílie, Uruguay, Paraguay, severní Argentina

- Leopardus tigrinus oncilla (Thomas, 1903)

- Leopardus tigrinus pardinoides (Gray, 1867), západní Venezuela, Kolumbie, Ekvádor



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění