AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Ocelot velký
  • Latinský název
  • Leopardus pardalis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:kočkovití
Druh:ocelot velký

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • od 40 do 50 cm
  • Délka:
  • od 05 do 1 m
  • Délka ocasu:
  • od 30 do 45 cm
  • Hmotnost:
  • od 11 do 16 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • od 79 do 85 dnů
  • Počet mláďat:
  • 3

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Ocelot velký

Ocelot velký
(Leopardus pardalis)

Popis zvířete

Ocelot velký (Leopardus pardalis) je malá kočkovitá šelma. Obývá tropickou a subtropickou Ameriku. Dobře šplhá po stromech a ve dne odpočívá ve větvích stromů. Má dobře vyvinutý čich a umí velmi dobře plavat.

Vzhled

Ocelot má krátkou, hustou skoro sametovou srst. Rozlišujícím znakem jsou skvrny uspořádané v řetězcích na těle.

Velikost

- Délka: 0,5 - 1 m
- Ocas: 30 - 45 cm
- Výška ramen: 40 - 50 cm
- Hmotnost: 11 - 16 kg

Zbarvení

Zbarvení a kresba je podobná jako u kočky margay. Základní zbarvení je žlutohnědé. Skvrny jsou hnědé (intenzita hnědé se směrem od středu k okrajům snižuje). Směrem k břichu skvrnitost a intenzita základního zbarvení ustupují. Od očí přes temeno hlavy prochází černý pruh. Okraje ušních boltců jsou černé. Na zadní straně boltců je bílá skvrna. Konec ocasu je výrazně černě pruhovaný. V křovinatých územích je barva srsti tmavší až šedá.

Rozšíření

jižní Brazílie a Paraguay, jih USA, Střední Amerika až po Severní Ameriku.

Biotop

travnaté kraje, bažiny, křovinaté a lesnaté území, tropické a subtropické lesy

Potrava

Ocelot je výhradně masožravec. Na lov se vydává sám v noci.

Loví: malé hlodavce, ptáky, ještěrky, ryby, netopýry, ale i větší zvířata (opice, želvy, mladé jeleny, pásovce, mravenečníky).

Rozmnožování

Březost trvá 79 - 85 dní. Pářící dobou je podzim (říjen - listopad). Samice se rozmnožují od stáří 18 až 22 měsíců, samci od stáří dvou let. Rodí průměrně tři mláďata, ta se osamostatňují přibližně v roce a půl.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění