AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Orel jasnohlasý
  • Latinský název
  • Haliaeetus vocifer

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dravci
Čeleď:jestřábovití
Rod:orel
Druh:orel jasnohlasý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 63 do 75 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 2 do 2,4 m
  • Hmotnost:
  • od 2 do 3,6 kg

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Orel jasnohlasý

Orel jasnohlasý
(Haliaeetus vocifer)

Popis zvířete

Orel jasnohlasý (Haliaeetus vocifer) je velký druh orla.

Popis

Samice orla jasnohlasého váží obvykle 3,2-3,6 kg, zatímco samci pouze 2-2,5 kg. Rozpětí křídel u samců se pak pohybuje kolem 2 m a u samic kolem 2,4 m. Délka u obou pohlaví činí 63-75 cm. Je velmi charakteristicky zbarven, převážně černě se světlým ocasem, hrudí, zátylkem a hlavou s výjimkou žlutého zobáku s tmavým koncem. Žlutého zbarvení jsou také končetiny.

Rozšíření

Je stále relativně běžným druhem v blízkosti sladkovodních jezer, nádrží a řek na téměř celém území subsaharské Afriky.

Potrava

Orel jasnohlasý se živí převážně rybami, které za letu z pozorovatelny chytá do svých silných pařátů a následně se s nimi vrací zpět na vyvýšené místo, kde ji postupně konzumuje. Občas loví i ryby těžší než 1,8 kg, v takovýchto případech je však pro orla příliš těžká, a tak ji pod vodní hladinou musí dotáhnout až ke břehu. Někdy se též stává, že je kořist natolik velká, že orla, který ji urputně drží, stáhne do vody a ten pak musí doplavat až ke břehu.

Kromě ryb se však v jeho potravě objevují také malí vodní ptáci, želvy, mladí krokodýli, plameňáci a mršiny.

Rozmnožování

Orel jasnohlasý hnízdí během období sucha. S jedním partnerem přitom setrvává po celý život a společně s ním často využívá střídavě několik stejných hnízd hned několik let za sebou. V konečném stádiu může být proto jedno hnízdo až 2 m široké a 1,2 m vysoké. Staví je přitom vysoko na stromech z větví a z jiných kusů dřeva.

Samice klade 1-3 bílých vajec s řídkým rudým skvrněním, na kterých sedí po dobu 42-45 dní. Mláďata se často líhnou v intervalu několik dnů a tak se stává, že nejstarší jedinec zabije své nejmladší sourozence. Plně opeřena jsou mláďata po 70-75 dnech.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii