AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Orel klínoocasý
  • Latinský název
  • Aquila audax

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dravci
Čeleď:jestřábovití
Rod:orel
Druh:orel klínoocasý

Váhy a míry

  • Délka:
  • 1,2 m
  • Rozpětí křídel:
  • 2,5 m

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Orel klínoocasý

Orel klínoocasý
(Aquila audax)

Popis zvířete

Orel klínoocasý (Aquila audax) je velký dravec z čeledi jestřábovitých.

Jedná se o největšího dravce Austrálie a vůbec jednoho z největších druhů orlů, který dorůstá průměrné délky 1,2 m a v rozpětí křídel měří 2,5 m. Je celý převážně tmavě hnědý, jeho charakteristickým znakem je přitom klínovitý ocas, který je dobře patrný za letu.

Vyskytuje se na rozsáhlém území Austrálie, zasahuje i na území Tasmánie a Nové Guiney. K životu přitom preferuje otevřené krajiny, kde má vhodné podmínky k lovu.

Svou kořist většinou loví na zemi. Živí se zejména savci, v mnoha oblastech jeho areálu rozšíření tvoří hlavní složku potravy zající a králíci, požírá však i celou řadu dalších obratlovců, nepohrdne ani mršinou. Několikrát byl zaznamenán i při útoku na živočichy mnohem větší velikosti, než je on sám - nejčastěji na klokany a kozy.

Hnízdo si staví na stromech z větví ve výšce 1 - 30 m. Samice klade obvykle 2 vejce, na kterých sedí po dobu zhruba 45 dnů střídavě oba rodiče. Ty svá mláďata krmí dalších 6 měsíců po vylíhnutí.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii