AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Orel královský
  • Latinský název
  • Aquila heliaca

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dravci
Čeleď:krahujcovití
Rod:orel
Druh:orel královský

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Orel královský

Orel královský
(Aquila heliaca)

Popis zvířete

Orel královský (Aquila heliaca) je velký dravec z čeledi krahujcovitých. Podobá se orlu skalnímu (Aquila chrysaetos), má však kratší ocas a stejnoměrně široká křídla. Dospělí ptáci jsou velmi tmaví, se zlatavým zátylkem (světlejším než u orla skalního) a bílými skvrnami na ramenou. Spodní křídelní krovky jsou velmi tmavé (černé), ocas hustě proužkovaný s černým pruhem na konci. Mladí ptáci jsou pískově hnědí, s čárkovanou hrudí, kontrastující se světlým břichem. Vnitřní ruční letky tvoří světlé pole v křídle, ocas je tmavý. V Evropě hnízdí vzácně na jihu a jihovýchodě v lesích nebo stepích.

V České republice se vzácně objevoval v hnízdním období již dříve, hnízdění bylo poprvé prokázáno v roce 1997 na Břeclavsku. Od té doby zde hnízdí pravidelně až tři páry. Možné je také hnízdění v Bílých Karpatech. Nárůst počtu pozorování v přilehlých okresech naznačuje možnost další kolonizace. Šest pozorování bylo zaznamenáno v širším okolí Tovačova na Přerovsku.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění