AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Orel křiklavý
  • Latinský název
  • Aquila pomarina

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dravci
Čeleď:krahujcovití
Rod:orel
Druh:orel křiklavý

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Orel křiklavý

Orel křiklavý
(Aquila pomarina)

Popis zvířete

Orel křiklavý (Aquila pomarina) je velký dravec z čeledi krahujcovitých. Podobá se orlu volavému, v letu má však kratší, méně výrazné prsty. Dospělí ptáci jsou shora i zespoda tmaví se světlým předloktím a hlavou. U kořene ručních letek je malá výrazná bílá skvrna, svrchní ocasní krovky jsou bělavé. Mladí ptáci mají bílé špičky křídelních krovek a malou rezavou skvrnu v týle.

V České republice byl v 19. století téměř vyhuben. Ve 20. století hnízdil pravidelně pouze na Šumavě, ke konci tohoto století vymizel i tam. Po roce 2000 bylo možné hnízdění zaznamenáno v Bílých Karpatech a na Ostravsku.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění