AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Orel opičí
  • Latinský název
  • Pithecophaga jefferyi

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dravci
Čeleď:jestřábovití
Rod:orel
Druh:orel opičí

Váhy a míry

  • Délka:
  • 112 cm
  • Hmotnost:
  • 7 kg

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Orel opičí

Orel opičí
(Pithecophaga jefferyi)

Popis zvířete

Orel opičí (Pithecophaga jefferyi) je vzácný, kriticky ohrožený druh orla, žijící pouze na Filipínách. Se svou délkou 112 cm a hmotností kolem 7 kg patří mezi největší dravce na světě.

Je to filipínský endemit a obývá horské pralesy, kde loví v korunách stromů. Živí se především stromovými savci, jako jsou opice, cibetky, veverky aj, ale ve svém jidelníčku mají i plazy a ptáky. Tak jako všichni velcí orli světa, i orel opičí obsazuje rozsáhlé teritorium. Každý pár potřebuje ke své obživě asi 10 000 hektarů lesa. Hnízdí na vysokých stromech. Klade obvykle jediné vejce, na kterém sedí po dobu 58 - 68 dnů oba rodiče.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii