AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Orel stepní
  • Latinský název
  • Aquila nipalensis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dravci
Čeleď:jestřábovití
Rod:orel
Druh:orel stepní

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 62 do 74 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 165 do 190 cm
  • Hmotnost:
  • od 1,5 do 3,5 kg

Biologická data

  • Délka života:
  • od 50 do 60 let

Facebook

Orel stepní

Orel stepní
(Aquila nipalensis)

Popis zvířete

Orel stepní (Aquila nipalensis) je středně velký orel s rozpětím křídel 165 - 190 cm, dorůstá délky 62 - 74 cm. Váží 1,5 – 3,5 kg. Vyskytuje se ve dvou barevných formách – světlé a tmavé. Dožívá se věku 50 - 60 let.

V minulosti byl jako orel stepní také nazýván orel okrový s latinským označením Aquila rapax. Nyní bylo zjištěno, že se jedná o dva odlišné druhy, přičemž hovoří-li se o orlu stepním, který se vyskytuje v jihovýchodní Evropě, jedná se vždy o druh Aquila nipalensis.

Hnízdění - v Evropě se vyskytuje jen v jižních stepních oblastech Ruska. Hnízdí též v Africe, střední Asii, Arábii, Indii, Mongolsku a Číně. Vzácně zalétá do České republiky. Snáší maximálně tři vejce, na kterých sedí samice i samec 40 – 50 dní.

Potrava - je méně obratný než ostatní orli. Živí se menšími savci dosahující velikosti králíka, zejména sysly, podle nichž se řídí i jeho migrace. Chytá také ptáky a hmyz. Živí se i mršinami a též krade úlovky ostatním dravcům.

Orel stepní je částečně tažný pták.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění