AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Orlík kejklíř
  • Latinský název
  • Terathopius ecaudatus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dravci
Čeleď:jestřábovití
Rod:orlík
Druh:orlík kejklíř

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 80 do 85 cm
  • Rozpětí křídel:
  • 175 cm

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Orlík kejklíř

Orlík kejklíř
(Terathopius ecaudatus)

Popis zvířete

Orlík kejklíř (Terathopius ecaudatus), občas také uváděný pod názvem orel kejklíř, je středně velký dravý pták a také jediný zástupce rodu Terathopius. Je běžný v savanách na rozsáhlém území subsaharské Afriky.

Orlík kejklíř je výrazný dravec s velmi krátkým ocasem, díky kterému je v letu zcela nezaměnitelný. Dospělí jedinci dorůstají 80-85 cm a v rozpětí křídel měří průměrně 175 cm. Je převážně černý s kaštanově hnědým hřbetem a ocasem, částečně šedým opeřením na křídlech a červenými končetinami, zobákem a kůží kolem očí. Obě pohlaví jsou si zbarvením velmi podobná, mladí ptáci jsou narozdíl od dospělců hnědí a kůži kolem očí mají nazelenalou.

Loví zejména ptáky, požírá také malé savce a mršiny. Hnízdí na stromech, ročně přitom klade jediné vejce, na kterém sedí po dobu 42-43 dnů samotná samice. Mláďata pak hnízdo opouští po 90-125 dnech. Žije v trvalých párech a k hnízdění většinou po mnoho let využívá stejné hnízdo.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii