AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Orlík rudoprsý
  • Latinský název
  • Spilornis cheela

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dravci
Čeleď:jestřábovití
Rod:orlík
Druh:orlík rudoprsý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 55 do 75 cm

Facebook

Orlík rudoprsý

Orlík rudoprsý
(Spilornis cheela)

Popis zvířete

Orlík rudoprsý (Spilornis cheela) je dravý pták z čeledi jestřábovitých rozšířený v rozmezí od jižní Asie, včetně Pákistánu, Indie a Srí Lanky, až po jihovýchodní Asii, Čínu a Indonésii.

Náleží mezi středně velké dravce, dorůstá 55 - 75 cm. Dospělí jedinci mají tmavě hnědý hřbet, křídla a hlavu a světle hnědou spodinu těla se světlým skvrněním. Pohlaví se zbarvením nijak nápadně neliší, mladí ptáci však mají narozdíl od dospělců světlejší hlavu a spodinu těla.

Tento lesní dravec hnízdí v korunách stromů v blízkosti vodní plochy. Ročně klade pouze jedno vejce do hnízda postaveného z větví. Loví převážně plazy, zejména hady a ještěrky.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii