AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Osel africký
  • Latinský název
  • Equus asinus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:lichokopytníci
Čeleď:koňovití
Rod:kůň
Podrod:osel
Druh:osel africký

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Osel africký

Osel africký
(Equus asinus)

Popis zvířete

Osel africký (Equus asinus) je druh osla, který se vyskytuje v severní a východní Africe.

Zeměpisné rozšíření

Jednotlivé poddruhy osla afrického se vyskytují v těchto regionech:

- východní Afrika - oblast somálského poloostrova: osel somálský (Equus asinus somaliensis),

- severní Afrika - východní břeh řeky Nil (mezi 5-18° s.š., až po Saharu): osel nubijský (Equus asinus africanus),

jižní pobřeží Rudého moře - oblast Danakilu: osel danakilský (Equus asinus taeniopus).

Znaky a zvláštnosti

- podél páteře mají většinou tmavý úhoří pruh, tmavý ramenní kříž je u divokých afrických oslů vzácností

- afričtí osli jsou schopni velice dobře vidět ve tmě a také jsou nejspíš schopni rozeznávat barvy

- při napadení stáda se vůdčí hřebec postaví na obranu, přičemž i zemře, zbytek stáda uprchne do bezpečí

- osel africký je také velmi rychlým hřebcem (56 km/h při běhu na 1500 m.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii