AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Osel somálský
  • Latinský název
  • Equus africanus somalicus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:lichokopytníci
Čeleď:koňovití
Rod:kůň
Podrod:osel
Druh:osel somálský

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Osel somálský

Osel somálský
(Equus africanus somalicus)

Popis zvířete

Osel somálský (Equus africanus somalicus) je poddruhem osla afrického. Poprvé byl objeven v regionu jižního Rudého moře poblíž dnešní Eritrei, Etiopie a Somálska. Nohy osla somálského jsou horizontálně černě pruhované podobající se pruhům zebry.

Synonymum

- Equus africanus somaliensis

Popis

Osel somálský se vyznačuje velmi dobrou odolností na suché klima a schopnostmi přežít delší dobu v extrémních podmínkách pouště. Tento osel dokáže přežít i velmi dlouho bez přísunu tekutin podobně jako např. velbloud. Ve volné přírodě je osel somálský kriticky ohrožen vyhubením a řadí se tak mezi nejohroženější savce na planetě. Poslední odhad výskytu těchto zvířat ve volné přírodě byl vyčíslen na přibližně 600 jedinců.

Výskyt

Tento druh osla je nejvíce rozšířen v oblasti Somálska a Etiopie.

Chov v zajetí

Osel somálský je pro svou nenáročnost často chován v zajetí. V České republice ho chová např. liberecká, či ústecká ZOO.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění