AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Osinák africký
  • Latinský název
  • Atherurus africanus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:hlodavci
Podřád:dikobrazočelistní
Čeleď:dikobrazovití
Druh:osinák africký

Váhy a míry

  • Délka:
  • do 60 cm
  • Délka ocasu:
  • do 23 cm
  • Hmotnost:
  • od 1,5 do 4 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • od 100 do 110 dnů
  • Počet mláďat:
  • 1 - 4

Facebook

Osinák africký

Osinák africký
(Atherurus africanus)

Popis zvířete

Osinák africký se vyskytuje na území od Gambie po západní Keňu a jižní Kongo. Jde o pralesní teplomilné zvíře, které se přes den skrývá mezi kořeny stromů, ve skalních dutinách nebo pod břehy řek a potoků.

Většinou se zdržuje ve skupinkách po 6-8 jedincích, v tlupě může být ve výjmečných případech až 20 jedinců.

Nepřátele a útočníky zastrašuje dupáním, naježením bodlin a prudkým máváním ocasem.

Potrava

Preferuje měkké dužnaté ovoce a plody, tedy potravu, kterou není potřeba hryzat, pouze žvýkat. Na jídelníčku má však také oddenky, stonky a drobné živočichy či mršiny.

V kterých českých ZOO je k vidění