AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Ostnák jihoamerický
  • Latinský název
  • Jacana jacana

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dlouhokřídlí
Podřád:bahňáci
Čeleď:ostnákovití
Rod:ostnák
Druh:ostnák jihoamerický

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 17 do 25 cm
  • Hmotnost:
  • od 90 do 125 g

Stav ohrožení

  • Neohrožen

Facebook

Ostnák jihoamerický

Ostnák jihoamerický
(Jacana jacana)

Popis zvířete

Ostnákové jihoameričtí se vyskytují v Jižní Americe a na jihu Střední Ameriky. Žijí v mělkých stojatých vodách. Výborně se jim zde hodí neuvěřitelně dlouhé prsty s dlouhými drápy, které jim umožňují chodit po listech.

Všechny druhy ostnáků mají dlouhé nohy a velmi dlouhé prsty. Na předním okraji každého křídla mají také význačnou ostruhu. Díky dlouhým prstům, které rozkládají jeho váhu při chůzi může snadněji přecházet po listech plovoucích vodních rostlin. Pro toto chování se ostnákům místy říká "leknínoví klusáci".

Samice jsou mnohem větší než samci. Zbarvení je kombinací černé a tmavě kaštanové barvy, kolem žlutého zobáku jsou velké červené laloky. Když rozevře křídla, upoutá na první pohled nápadný kontrast žlutých letek s jinak tmavým opeřením.

Ostnák jihoamerický se živí hlavně hmyzem a vodními bezobratlími živočichy, někdy si pochutnává i na obilkách rýže.

Samice žijí v tzv. mnohomužství - páří se až se třemi samci.

Rozmnožování

Délka inkubace je 20 - 26 dní. Samice snáší 4 vejce. Ostnák jihoamerický pohlavně dospívá v 1 roce života. Při hnízdění jsou role partnerů vyměněny. Samci stavějí hnízda, sedí na vejcích a starají se o mláďata. Když je chladno nebo prší, zahřívají své potomky mezi křídly a tělem. Samice naopak obhajuje teritorium proti vetřelcům.

V kterých českých ZOO je k vidění
Podobná zvířata: