AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Ostralka rudozobá
  • Latinský název
  • Anas erythrorhyncha

Známé také jako

  • čírka rudozobá

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:vrubozobí
Čeleď:kachnovití
Rod:kachna
Podrod:ostralka
Druh:ostralka rudozobá

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 43 do 48 cm
  • Hmotnost:
  • od 345 do 954 g

Facebook

Ostralka rudozobá

Ostralka rudozobá
(Anas erythrorhyncha)

Popis zvířete

Ostralka rudozobá obývá jižní oblasti Súdánu a Etiopie až ke Kapské provincii, západní Angole a Madagaskaru.

Vyskytuje se nejčastěji v oblastech s vodními plochami s mělkou, sladkou vodou a hojnou plovoucí vegetací. Ostralky se živí různými semeny, ovocem, obilím, kořínky a vegetativními částmi vodních rostlin. Ze živočišné říše nepohrdnou měkkýši, hmyzem ani korýši.

Rozmnožování

Samice snáší 5 - 12 vajec na který sedí 25 - 28 dní. Jak o vejce, tak o mláďata se stará jen samice. V době své nepřítomnosti na hnízdě přikrývá vejce prachovým peřím a vegetací, aby predátorům ztížila hledání. Toto chování je typické pro všechny kachnovité.

Po asi osmi týdnech jsou káčata letuschopná.

V kterých českých ZOO je k vidění