AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Ostříž jižní
  • Latinský název
  • Falco eleonorae

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dravci
Čeleď:sokolovití
Rod:ostříž
Druh:ostříž jižní

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Ostříž jižní

Ostříž jižní
(Falco eleonorae)

Popis zvířete

Ostříž jižní (Falco eleonorae) je středně velký dravec z čeledi sokolovitých. Podobá se ostříži lesnímu, je však o něco větší a má delší ocas. Dospělí ptáci se vyskytují ve dvou barevných formách. Ptáci světlé morfy se podobají mladému ostříži lesnímu, od kterého se liší velmi tmavými spodními křídelními krovkami, kontrastujícími s šedými letkami. Ptáci tmavé formy jsou celí hnědavě černí, v letu se světlejšími šedavými letkami. Hnízdí v koloniích na ostrovech Středozemního moře; hnízdění probíhá na podzim, kdy tudy protahují malí pěvci, jeho hlavní potrava. Zimuje v Africe. Mimo jižní Evropu zaletuje jen zřídka. V Česku byl pozorován poprvé v dubnu 2000 v Ostravě-Heřmanicích.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii