AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Otakárek ovocný
  • Latinský název
  • Iphiclides podalirius

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:členovci
Podkmen:šestinozí
Třída:hmyz
Řád:motýli
Čeleď:otakárkovití
Rod:otakárek
Druh:otakárek ovocný

Facebook

Otakárek ovocný

Otakárek ovocný
(Iphiclides podalirius)

Popis zvířete

Otakárek ovocný (Iphiclides podalirius) je motýl z čeledi otakárkovitých.

Obývá teplé oblasti, hlavně jižní svahy pokryté křovinami. V ČR je vzácnější než příbuzný otakárek fenyklový. Hojnější je v jižní Evropě, např. v Řecku, Chorvatsku, Španělsku, Portugalsku, kde se vyskytuje trochu odlišná forma ve dvou generacích v roce. V ČR je chráněný.

Základní barva je světle žlutá, délka předních křídel je asi 4 cm, první generace má oranžový pás na zadních křídlech. Samička bývá o trochu větší než sameček. Housenky žijí v červnu až srpnu na trnce a také na střemchách a ovocných stromech.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii