AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Pakůň žíhaný
  • Latinský název
  • Connochaetes taurinus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:sudokopytníci
Podřád:přežvýkavci
Čeleď:turovití
Rod:pakůň
Druh:pakůň žíhaný

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 1,7 do 2,4 m
  • Délka ocasu:
  • od 60 do 100 cm
  • Hmotnost:
  • 270 kg
  • Rychlost:
  • 55 km/h

Biologická data

  • Délka březosti:
  • 8,5 měsíců
  • Počet mláďat:
  • 1

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Pakůň žíhaný

Pakůň žíhaný
(Connochaetes taurinus)

Poddruhy Popis zvířete

Pakůň žíhaný (Connochaetes taurinus) je velký savec z čeledi turovitých (Bovidae), který obývá jižní Keňu až po sever Jižní Afriky (viz mapa).

Pakůň žíhaný je velké zvíře měřící 1,7 - 2,4 m, ocas: 60 až 100 cm a jeho hmotnost může přesáhnout i 270 kg. V jeho domovině obývá převážně otevřené travnaté krajiny, buše a savany. Srst na těle má nejčastěji šedou, občas světle hnědou barvu a mají úzkou černou hřívu. Na hlavě mají černý tlustý pruh táhnoucí se od rohů až po čenich; jen boční strany hlavy jsou obvykle světlejší. Díky černému obličeji a bílé dlouhé bradce poněkud přihlouplý výraz. Působí sice neohrabaným dojmem, ale jde o celkem rychlého savce, který se pohybuje jakoby koňským cvalem a vydává bručivé zvuky.

Dosahují v běhu rychlosti až 55 km/h.

Pakoni jsou velice pospolní a ve východní Africe lze v období sucha spatřit stáda čítající i několik desítek tisíc jedinců, která podnikají migrace za vodou a pastvou až 1600 km dlouhé. Stáda v období rozmnožování nemívají více než 150 samic s mláďaty a 1 až 3 samce. Samci hlídkují na okrajích stáda, které udržují pohromadě a brání pásmo kolem něj, a to dokonce i během migrace. Pakoně se téměř výhradně živí trávou a potřebují často pít, proto se zdržují často blízko vody a není výjimkou, když se zdržují ve stádech spolu se zebrami nebo s pštrosi, jelikož využívají vzájemné ostražitosti a upozorní ostatní včas náhlým útěkem. Mezi přirozené a největší nepřátele pakoně patří hlavně lvi, gepardi, psy hyenové, hyeny a u vody nejčastěji krokodýli.

Rohy mají jak samec, tak samice a obě pohlaví se od sebe liší pouze velikostí (samice je menší). Březost trvá zhruba 8,5 měsíců a samice rodí jedno mládě, které se dokáže během 3 až 5 minut postavit.

U pakoně žíhaného rozeznáváme celkem pět poddruhů, které obývají území od Keni až po Jižní Afriku. Mezi ně patří:

- Pakůň žíhaný bělobradý (Connochaetes taurinus albojubatus);
- Connochaetes taurinus cooksoni;
- Connochaetes taurinus johnstoni;
- Connochaetes taurinus mearusi;
- Pakůň žíhaný modrý (Connochaetes taurinus taurinus)

V současné době nehrozí pakoni žíhanému žádná akutní hrozba vyhubení, ale je závislý na ochraně.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii