AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Papoušek nádherný
  • Latinský název
  • Polytelis swainsonii

Známé také jako

  • papoušek Barrabandův

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:papoušci
Čeleď:papouškovití
Rod:papoušek
Druh:papoušek nádherný

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 37 do 41 cm
  • Hmotnost:
  • od 120 do 160 g

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Papoušek nádherný

Papoušek nádherný
(Polytelis swainsonii)

Popis zvířete

Papoušek nádherný (Polytelis swainsonii) je druh papouška endemický k jihovýchodní části Austrálie. Je jedním ze tří zástupců rodu Polytelis.

Dorůstá průměrně 40 cm, většinou je jasně zelený s tmavějšími letkami a dlouhým ocasem. Dospělí samci mají žluté čelo a hrdlo a výrazný červený pruh pod ním, samice mají hlavu jednotvárně zelenou.

Papoušek nádherný obývá suché lesy na území Nového Jižního Walesu a Victorie. V současné době je zařazen do kategorie zranitelných druhů, jeho volně žijící populace totiž čítá odhadem pouze 6500 jedinců.

Hnízdí v dutinách stromů, občas ve volných koloniích až 6 párů. Živí se zejména květy, semeny a nedozrálými plody blahovičníku, dále také ovocem, nektarem a pylem.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění