AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Papoušek patagonský
  • Latinský název
  • Cyanoliseus patagonus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:papoušci
Čeleď:papouškovití
Druh:papoušek patagonský

Facebook

Papoušek patagonský

Papoušek patagonský
(Cyanoliseus patagonus)

Popis zvířete

Jde o otužilého, nenápadně zbarveného papouška z klimaticky poměrně již drsného jihu Jižní Ameriky. Žije na skaliskách. Obývá travnaté pampy, lesy a pustější kraje v oblasti od střední Chile až na jih po Ohňovou zemi. Nejčastěji se zdržuje v korunách stromů, rád vysedává i na skalách.

Na rozdíl od svých příbuzných nehnízdí tito papoušci v dutinách stromů - pomocí zobáku si v jílovitých vrstvách svahů vyhrabávají až metr hluboké nory, na jejichž konci je hnízdní kotlinka. Samice sedí na vejcích asi 23 - 25 dní, mladí ptáci opouštějí hnízdo zhruba po 8 týdnech.

Papoušek patagonský se živí především nejrůznějšími semeny, bobulemi, mladými pupeny, listy, obilím a plody. Velmi rádi a často se koupají.

Poddruhy

- papoušek patagonský jižní (Cyanoliseus patagonus patagonus)
- papoušek patagonský severní (Cyanoliseus patagonus andinus)
- papoušek patagonský chilský (Cyanoliseus patagonus bloxami)

V kterých českých ZOO je k vidění