AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Papoušek vějířový
  • Latinský název
  • Deroptyus accipitrinus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:papoušci
Čeleď:papouškovití
Rod:papoušek
Druh:papoušek vějířový

Váhy a míry

  • Délka:
  • 36 cm
  • Hmotnost:
  • od 200 do 300 g

Facebook

Papoušek vějířový

Papoušek vějířový
(Deroptyus accipitrinus)

Popis zvířete

Papoušek vějířový (Deroptyus accipitrinus) je druh papouška obývající Amazonský deštný prales. Je také jediným zástupcem rodu Deroptyus.

Papoušek vějířový dorůstá 36 cm a dosahuje hmotnosti mezi 200-300 g. Je charakteristický svou roztažitelnou, červeně zbarvenou chocholkou s modrými konci per. Účel této chocholky bývá přisuzován optickému zvětšení, které by ho mělo ochránit před případným nebezpečím. Žije velmi skrytě a živí se plody. Hnízdí v dutinách stromů, kam klade 2-3 vejce. Ve volné přírodě přitom byla zkoumána pouze dvě aktivní hnízda, z obojích bylo vyvedeno jedno mládě.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii