AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Pelikán severoamerický
  • Latinský název
  • Pelecanus erythrorhynchos

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:veslonozí
Čeleď:pelikánovití
Rod:pelikán
Druh:pelikán severoamerický

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 50 do 70 cm
  • Rozpětí křídel:
  • 110 cm
  • Hmotnost:
  • 7 kg

Facebook

Pelikán severoamerický

Pelikán severoamerický
(Pelecanus erythrorhynchos)

Popis zvířete

Pelikán severoamerický (Pelecanus erythrorhynchos) je velký veslonohý pták z čeledi pelikánovitých.

Pelikán severoamerických je nápadný, 50 - 70 cm velký pták s rozpětím křídel kolem 110 cm a hmotností 7 kg. Stejně jako ostatní pelikáni je silně stavěný, má dlouhý krk, nápadně krátké končetiny a charakteristický silný zobák s hrdelním vakem. Je celý čistě bílý s černými letkami, oranžovými končetinami a velkým, oranžovým zobákem a hrdelním vakem. Samec i samice se zbarvením neliší.

Početně se vyskytuje v rozmezí od Britské Kolumbie přes severovýchodní Albertu, střední Manitobu a jihozápadní Ontario až po severní Kalifornii, západní Nevadu, severní Utah a Colorado, severovýchodní Jižní Dakotu a jihozápadní Minnesotu. Na zimu odlétá do Kalifornie, Arizony, Mexika, Guatemaly a Nikaraguy.

Stejně jako ostatní pelikáni tvoří základní složku jeho potravy ryby, za kterými se podobně jako pelikán hnědý nepotápí, nýbrž je loví při plavání na hladině. Hnízdí v hejnech, která mohou čítat i 5 000 párů. Do hnízda v podobě mělkého důlku v zemi klade 2 - 4 vejce, jejichž inkubační doba trvá asi 1 měsíc. Mláďata pak hnízdo opouští asi po 3-4 týdnech.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii