AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Pelikán skvrnozobý
  • Latinský název
  • Pelecanus philippensis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:veslonozí
Čeleď:pelikánovití
Rod:pelikán
Druh:pelikán skvrnozobý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 127 do 140 cm
  • Hmotnost:
  • od 4,1 do 5,7 kg

Biologická data

  • Délka života:
  • do 30 roky

Stav ohrožení

  • Ohrožen
  • Populace:
  • 3500 ks

Facebook

Pelikán skvrnozobý

Pelikán skvrnozobý
(Pelecanus philippensis)

Popis zvířete

Pelikán skvrnozobý se vyskytuje v mozaikovité oblasti jihovýchodní Asie (jih Indie, Srí Lanka, Kambodža, Indonésie, Myanmar, vzácně i v okolních zemích). Obývá nejrůznější mokřadní biotopy a vodní plochy s dostatkem pobřežní vegetace.

Je to menší druh pelikána, samice jsou poněkud menší než samci. Pelikáni patří k největším létajícím ptákům. Jejich charakteristickým znakem je mohutný rozeklaný zobák (dlouhý u pelikána skvrnozobého 29 - 36 cm) s extrémně roztažitelným vakem pod spodní čelistí. Krátké, dozadu posazené nohy sice umožňují výkonné pádlování, ale znesnadňují chůzi na souši. Všechny čtyři prsty jsou spojené plovací blánou. Dlouhá a široká křídla pelikánům umožňují výborné plachtění. Dobrým leteckým schopnostem napomáhají také velké vzdušné vaky uvnitř těla a velmi lehké a duté kosti. Specifická je i dobře vyvinutá kostrční žláza.

Ač jsou dospělí jedinci pelikánů skvrnozobých zbarveni v různých odstínech bílé, šedé a hnědé, mláďata jsou po vylíhnutí pokryta čistě bílým peřím. Typické skvrny na zobáku se objevují již po jednom roce života, typického zbarvení dospělých dosahují ve třetím roce.

Pelikán skvrnozobý patří mezi společensky žijící druhy ptáků. Patří stejně jako ostatní druhy pelikánů mezi výborné letce i plavce. Živí se hlavně rybami, denně spotřebují necelý kilogram ryb. Občas si svůj jídelníček zpestřují menšími druhy plazů, obojživelníky a vodními korýši.

V současné době je považován za nejméně početného pelikána ze všech osmi známých druhů, poslední odhady početnosti se pohybují kolem 3.500 ptáků.

Rozmnožování

Hnízdí v koloniích, často i s jinými druhy ptáků (čápi, volavky, kormoráni), hnízdo staví na stromech. Samice snáší 3 - 4 vejce, na kterých se oba rodiče střídají 30 dnů inkubace. Mláďata opouští hnízdo ve stáří téměř 4 měsíců.

V kterých českých ZOO je k vidění