AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Pes hřivnatý
  • Latinský název
  • Chrysocyon brachyurus

Známé také jako

  • vlk hřívnatý

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:psovití
Druh:pes hřivnatý

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • od 70 do 90 cm
  • Délka:
  • od 95 do 107 cm
  • Délka ocasu:
  • od 35 do 49 cm
  • Hmotnost:
  • od 20 do 25 kg

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Pes hřivnatý

Pes hřivnatý
(Chrysocyon brachyurus)

Popis zvířete

Pes hřivnatý (Chrysocyon brachyurus), též vlk hřivnatý, u domorodců známý jako „Guarou“, je šelma z čeledi psovitých (Canidae).

Rozšíření

Obývají Jižní Ameriku, především území Brazílie, severní Argentiny, Paraguaye, jižní Bolívie a jihovýchodního Peru. Jejich domovem jsou křovinaté lesy a savany s bažinatým povrchem a bujnou vysokou vegetací.

Popis

Vlci hřívnatí dorůstají délky 95 – 107 cm, s ocasem dlouhým 35 – 49 cm. V kohoutku měří 70 – 90 cm, váží 20 –25 kg. Svým vzhledem vlk hřivnatý připomíná spíše lišku s extrémně dlouhýma nohama a nápadnou hřívou přes ramena. Dlouhé nohy mu umožňují vidět přes vysokou trávu, zkosené drápy usnadňují pohyb v bažinatém prostředí. Je mimochodníkem.

Způsob života

Samec a samice obývají společné teritorium ale většinou se setkávají pouze v době páření

Kam do Zoo

Expozice vlka hřivnatého je nově v Zoo Brno od roku 2010. Pár tvoří samec Milan z německé Zoo Stuttgart a samice Mira ze Zoo Heidelberg. Dále jsou chováni v Zoo Praha, Zoo Lešná, Zoo Děčín, Zoo Plzeň, Zoo Ústí nad Labem a Zoo Hodonín, Zoo Liberec.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění