AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Pes pampový
  • Latinský název
  • Pseudalopex gymnocercus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:psovití
Druh:pes pampový

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 50 do 85 cm
  • Hmotnost:
  • od 4,8 do 6,5 kg

Biologická data

  • Délka života:
  • od 10 do 14 let

Stav ohrožení

  • Neohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Pes pampový

Pes pampový
(Pseudalopex gymnocercus)

Popis zvířete

Pes pampový (Pseudalopex gymnocercus) je jihoamerickou šelmou, která se řadí mezi tzv. "falešné lišky". Obývá nejčastěji pampy a lesy v Argentině, Brazílii, Uruguayi a Paraguayi. I když chybí přesnější údaje o počtech psů pampových, lze o nich díky pozorování říci, že jsou poměrně hojní a jejich počet stoupá.

Pes pampový se vyskytuje ve třech poddruzích:
- Pseudalopex gymnocercus antiquus
- Pseudalopex gymnocercus gymnocerus
- Pseudalopex gymnocercus lordi

Vzhled

Tento druh se vzhledem podobá lišce obecné, ale je o něco menší a má na zádech šedivou srst, která je krátká a huňatá. Hlavu a krk má načervenalou a uši má velké a široké. Na srsti se také objevují bílé skvrny.

Potrava a způsob života

Pes pampový žije převážně samotářsky, ale v době páření utváří pár a samec i samice se podílí na výchově mláďat. Na lov vyráží hlavně za soumraku a v noci. Loví hlavně drobné hlodavce, ptáky, králíky, žáby, plazy a někdy i jehňata. Občas požírá i odpadky, které najde na svém průzkumu měst a vesnic. Přes den spí ve své noře, kterou si sám nestaví, ale obsadí ji po zvířeti, které ji dříve obývalo. Pes pampový je znám tím, že si do nory nosí kusy oblečení a jiných předmětů. Když se ocitne v nebezpečí, začne předstírat, že je mrtvý.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii