AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Pes pouštní
  • Latinský název
  • Pseudalopex sechurae

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:psovití
Rod:pes
Druh:pes pouštní

Váhy a míry

  • Délka:
  • 60 cm
  • Délka ocasu:
  • 25 cm
  • Hmotnost:
  • od 4 do 5 kg

Facebook

Pes pouštní

Pes pouštní
(Pseudalopex sechurae)

Popis zvířete

Pes pouštní či pes Sechura (Pseudalopex sechurae) je velice malá šelma z čeledi psovitých (Canidae).

Psa pouštního můžeme nalézt v Jižní Americe, konkrétně na území severního Ekvádoru a středního Peru. Obývá především planiny, polopustiné, ale i pustinné (často se drží zvláště u pustiny Sechura, odkud také plyne jeho synonimní název) terény, mnohdy i sušší, ale jen velice zřídka se dostane do blízkosti člověka. Jeho potravu tvoří hlavně brouci, hlodavci, menší ptáci, ale i části rostlin a mršiny. Jeho zbarvení je nejčastěji šedé ze zlatým podkladem.

Může být však i krémové barvy. Prožívá typicky noční způsob života. Přes den se ukrývá někde ve stíny pod stromy, v houštích, ale i v podzemních norách. Jak už z jeho názvu plyne, dokáže vydržet na psovitou šelmu poměrně dlouhé období bez vody a dokáže se uspokojit jen s takovým zdrojem vody jako je ranní rosa. Je to velice malá šelma, délka jeho těla se pohybuje kolem 60 cm. Má poměrně krátké nohy, ale zato silný a huňatý ocas, připomínající spíše ocas lišky. Ten měří circa kolem 25 cm. Hmotnost psa pouštního se pohybuje od 4 do 5 kg.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii