AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Pěvec ryšavý
  • Latinský název
  • Cercotrichas galactotes

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:lejskovití
Rod:pěvec
Druh:pěvec ryšavý

Váhy a míry

  • Délka:
  • 17 cm

Stav ohrožení

  • Neohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Pěvec ryšavý

Pěvec ryšavý
(Cercotrichas galactotes)

Popis zvířete

Pěvec ryšavý (Cercotrichas galactotes) je malý zpěvný pták z čeledi lejskovitých.

Hnízdí v rozmezí od Středomoří až po Pákistán, izolovaně také v subsaharské Africe od Sahelu po Somálsko. Je částečně tažný se zimovišti ve východní Africe a Indii. Jedná se přitom o obyvatele suchých otevřených krajin s křovisky.

Dorůstá 17 cm. Svrchu je hnědý, spodinu těla má šedou, výrazný je i jeho světlý pruh nad okem. Velmi nápadný je také jeho dlouhý silný ocas, který který drží většinou vzpřímeně.

Živí se hmyzem, který chytá na zemi. Hnízdí v keřích, do hnízda klade 3-5 vajec.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii