AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Pižmovka domácí
  • Latinský název
  • Cairina moschata f. domestica

Známé také jako

  • kachna pižmová
  • kachna čínská
  • pižmovka velká domácí

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:vrubozobí
Čeleď:kachnovití
Druh:pižmovka domácí

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 66 do 84 cm
  • Hmotnost:
  • od 1,1 do 4 kg

Facebook

Pižmovka domácí

Pižmovka domácí
(Cairina moschata f. domestica)

Popis zvířete

Pižmovka domácí (Cairina moschata f. Domestica) se vyskytuje ve Střední a Jižní Amerika, od jižního Mexika po severní Uruguay. Obývá především nížinné bažiny v pralesích.

Tato domácí kachna pochází z pižmovky velké, která žije v tropických oblastech Střední a Jižní Ameriky na řekách a v bažinách pralesů. Původní divoká forma pižmovky velké se vyskytuje pouze v černé barvě. Na stromech se pohybuje obratně, protože má slaběji vytvořené plovací blány a špičaté drápy. Kačeři jsou cítit pižmem. Tento pach je intenzivnější hlavně v době toku.

Kačer je mnohem mohutnější než kachna. Má široké, dlouhé a vodorovně nesené tělo. Hlava je rovněž velká, čelo ploché a temeno oblé. Obličej je holý, neopeřený, pokrytý sytě červenou kůží, vytvářející nad zobákem bradavičnatý výčnělek. Kratší krk je tvarovaný do mírného písmene S a plynule přechází do oblých prsou. Záda kačera jsou dlouhá a široká. Krycí peří ocasu nevytváří kačírek. Křídla jsou silná, běháky mají prsty opatřené silnými drápky (šplhá i po větvích stromů). Kachna je téměř o polovinu menší než kačer.

Kachna pižmová žije v hejnu, ve kterém kačeři mají svou hierarchii, pouto mezi samcem a samicí však není žádné. Ve vodě se zdržuje poměrně málo, proto má slabě vyvinuté plovací blány. Často odpočívá ve větvích stromů, kam vylétává i na noc. Větví se při tom drží dlouhými prsty opatřenými drápky. Potravu, kterou tvoří především vodní rostliny a drobní bezobratlí živočichové, sbírá především za soumraku.

Rozmnožování

V přírodě žijí v polygamii. Doba hnízdění pižmovek velkých začíná v období dešťů. V té době kačeři svádějí boj o samice, přičemž kačer hází hlavou dopředu a dozadu. Dávají přednost páření s tou kachnou, která právě začala snášet vejce. Hnízdo si kachna vyhledává v dutinách silných stromů nebo ve starých hnízdech jiných ptáků. Snášejí obvykle 10 - 15 bělavě šedých vajec. Starší kachny nanesou i přes 20 vajec. Doba sezení trvá 35 dnů, kdy se začnou líhnout káčata. Během sezóny vysedí i troje mláďata, o která se velmi pečlivě stará.

Pižmovek velkých ve volné přírodě stále ubývá vlivem stálého zmenšování jejich domoviny - tropických lesů, ať už působením člověka nebo samotné přírody.

V kterých českých ZOO je k vidění