AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Polák malý
  • Latinský název
  • Aythya nyroca

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:vrubozobí
Čeleď:kachnovití
Rod:polák
Druh:polák malý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 39 do 43 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 60 do 67 cm
  • Hmotnost:
  • od 410 do 650 g

Facebook

Polák malý

Polák malý
(Aythya nyroca)

Popis zvířete

Polák malý (Aythya nyroca) je malá potápivá kachna.

Nejmenší polák, dorůstá přibližně 39 - 43 cm, váží 410 – 650 g a v rozpětí křídel měří 60 - 67 cm. Dospělý samec je kaštanově hnědý s tmavějším hřbetem a křídly a bílými okraji křídel, na břiše má velkou bílou skvrnu, díky které jej můžeme snadno rozeznat od podobných samic poláka chocholačky. Samice se podobá samci, v porovnání s ním má však jednotvárnější zbarvení a tmavé oči.

Polák malý hnízdí v jižní, východní a střední Evropě a v jižní a západní Asii. Je převážně tažný, na zimu se hromadně stahuje do jižní Evropy, na sever afrického kontinentu, ke Kaspickému moři a do jihovýchodní Asie. V posledním století se početnost poláka malého na území České republiky silně snížila, v současné době již náleží k jednomu z našich nejvzácnějších poláků. Ročně na našem území hnízdí maximálně 3 páry a zimuje 1 - 5 jedinců.

Polák malý se vyskytuje většinou v párech nebo v menších hejnech, často i ve společnosti jiných druhů potápivých kachen, převážně poláků a zrzohlávek. Často se potápí, před potopením provádí pro poláky charakteristický výskok. Požírá převážně vodní rostliny a drobné vodní živočichy, zejména vodní hmyz, měkkýše a malé rybky.

Hnízdí v blízkosti hlubších jezer a močálu. Hnízdo staví na zemi v hustém porostu a během května až června do něj klade 7 - 12 světle žlutých vajec, na kterých sedí střídavě oba rodiče přibližně 25 - 28 dní. O vylíhlá mláďata pečuje pouze samice.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění