AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Prase vousaté
  • Latinský název
  • Sus barbatus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:sudokopytníci
Čeleď:prasatovití
Rod:prase
Druh:prase vousaté

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 160 do 180 cm
  • Délka ocasu:
  • od 20 do 30 cm

Biologická data

  • Délka březosti:
  • 4 roky
  • Počet mláďat:
  • 2 - 3

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Prase vousaté

Prase vousaté
(Sus barbatus)

Popis zvířete

Prase vousaté známé také jako bornejské prase nebo vepř vousatý (Sus barbatus) je velký druh prasete.

Jeho největší charakteristikou je hustý, nejčastěji bílý vous, který vyrůstá na lících a nad čenichem. Prase vousaté má protáhlou hlavu, úzké tělo a nad každým okem má výrůstek pokrytý štětinami, které mívá občas i na konci ocasu. Srst je většinou šedá, končetiny bývají tmavější. Tělo dosahuje délky 1,6 - 1,8 cm a ocas 20 - 30 cm. Obývá tropické deštné lesy, křoviny a mangrovové bažiny na území Jihovýchodní Asie, konkrétně v okolí Sumatry, Bornea a východních Filipínách.

Živí se hlavně spadanými plody, výhonky, kořínky a larvami hmyzu. Žijí většinou v nevelkých skupinách, tvořených s rodin. Tyto skupiny podnikají i výpravy na pole se zemědělskými plodinami, kde dokáží ročně napáchat poměrně značné škody. Samice rodí zhruba po 4 měsíční březosti 2 až 3 mláďata do zvláštně upraveného hnízda z rostlin. Se samicí zůstávají mláďata celý následující rok. Pohlavní dospělosti dosahují ve věku 18 měsíců a jsou schopny se křížit i s jinými druhy prasatovitých.

U prasete vousatého rozeznáváme tři poddruhy:
- Sus barbatus oi
- Sus barbatus barbatus
- Sus barbatus ahoenobarbus



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii