AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Přímorožec jihoafrický
  • Latinský název
  • Oryx gazella

Známé také jako

  • oryx jihoafrický
  • přímorožec oryx

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:sudokopytníci
Čeleď:turovití
Rod:přímorožec
Druh:přímorožec jihoafrický

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • od 1 do 1,2 m
  • Délka:
  • od 1,6 do 2,4 m
  • Délka ocasu:
  • od 45 do 90 cm
  • Hmotnost:
  • od 100 do 210 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • od 260 do 300 dnů
  • Počet mláďat:
  • 1

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Přímorožec jihoafrický

Přímorožec jihoafrický
(Oryx gazella)

Popis zvířete

Přímorožec jihoafrický, oryx jihoafrický nebo přímorožec oryx (Oryx gazella) je velká antilopa obývající travnaté oblasti s křovinami a pravé pouště v jihozápadní Africe.

Popis

Přímorožec jihoafrický má šedé tělo s plavým nádechem a kontrastně, černě a bíle, zbarvený obličej, ušní boltce, břicho i nohy. Pod boky má také napadný černý pruh. V kohoutku je více jak metr vysoký, tělo má dlouhé 1,6-2,4 cm a dlouhý, černý ocas 45-90 cm. Je to robustní zvíře, které dosahuje hmotnosti 100, maximálně až 210 kg.

Obě pohlaví mají šedé kroužkované rohy, které jsou u samců významně větší než u samic. Přímorožci jihoafričtí se mnohdy dělí na dvě populace: severní a jižní. Severní přímorožci mají černě lemované a více do špičky tvarované ušní boltce, zato jižní populace je má více zakulacené.

Způsob života

Díky několika adaptacím - zvláště dlouhodobé výdrži bez , gazel nebo jiných turovitých sudokopytníků.

Přímorožec africký se živí téměř vším zeleným porostem rostoucí v jeho přirozeném biotopu. Rád si pochutná i na melounech nebo divokých okurkách.

Podobně jako jiné druhy pouštních antilop se i přímorožci jihoafričtí rozmnožují v obdobích po celý rok, kdy je potrava snadněji a v dostatečném množství dosažitelná. Samice rodí jedno, velice vzácně dvě mláďata po 260-300 dnech březosti. V porostu je skryto následujících 6 týdnů, přičemž ho matka občas navštěvuje a kojí.

Samci jsou proslulí i svou neobvyklou útočností proti svým predátorům, které tvoří zvláště kočkovité šelmy (lvi, levharti), na které často vystartovávají se svými ostrými a nebezpečnými rohy.

Kam do ZOO

Přímorožec africký se ve světě poměrně často chová v zoologických zahradách. V České republice ho můžeme spatřit v Zoologické zahradě Olomouc, Děčín a Zoo Dvůr Králové nad Labem.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění